Station 9

Nog eens wat nieuws vanuit downtown station 9, The Bottoms.

Na een nacht met enkele interventies zoals een brandalarm, enkele verkeersongevallen en een stuk of 6 medische tussenkomsten, werd er deze ochtend hier op de station afspraak gemaakt door de Fire Observers.

Als eerste punt op het programma stond het 911 center. Deze dienst wordt uitgebaat door Davidson County, een verzameling van steden en gemeenten waarvan Nashville uiteraard de grootste is.

In het 911 center hier moet iedereen alles kunnen, van calltaking tot dispatchen. Het is een geintegreerde meldkamer met brandweer, medische diensten en politie. Ze werken hier constant met een minimum van 25 man en handelen jaarlijks zo'n 1.2 miljoen oproepen af.

We zijn ook een kijkje gaan nemen in de "war room". Dit is eigenlijk een zeer groot coordinatiecentrum waar alle mogelijke spelers binnen rampenhulpverlening kunnen plaats nemen en werken.

Na het bezoek gingen we naar Vanderbilt University, een universitair ziekenhuis van enkele blokken groot. Het is het grootste ziekenhuis van Tennessee en de spoedopname heeft een traumalevel 1, wat wil zeggen dat alle kritieke gevallen naar VU worden afgevoerd.

Wij gingen helemaal naar boven, een kijkje nemen op ' t dak want 't was daar waar het voor ons te doen was. Hier huist Lifeflight, wat een medische luchtsteundienst is. Die heeft hier het hoofdkwartier en het commandocentrum.

De dienst heeft administratief personeel, maar ook mecaniciens, piloten, artsen, verpleegkundige, medics en EMT's in dienst. Ze beschikken over 5 helikopters van het type EC145 en EC135, 4 toestellen zijn operationeel en een vijfde dient als reservetoestel. Op Nashville airport hebben ze ook nog een vliegtuig staan voor verdere transferts.

We kregen eerst uitleg over de dienst en de werking van het commandocentrum om ons nadien naar het lege helikopterplatform te begeven... Inderdaad, de helipad was leeg, hier staat geen heli meer...

We hebben dan maar enkele foto's genomen van het helipad en van downtown Nashville, wat je even verderop zag liggen. Een beetje later kwam men ons doodgewoon zeggen dat ze een heli voor ons opgeroepen hebben, enkel om ons deze te laten zien. Niet veel later kwam er dan ook nog eens een Bell 206 Jet Ranger van een andere dienst een patient brengen.

Na de nodige foto's en lunch gingen we allen terug naar onze brandweerposten om er hopelijk naar veel, en goede, interventies uit te rukken.

Wij kruipen hier even de zetel in, wat reserve-slaap opbouwen voor wat deze nacht zal komen...

 

 

De commentaren zijn gesloten.